ගෙඩි, වණ, තුවාල, චර්ම රෝග, කැඩුම් බිඳුම්, රත්පිත, අර්ශස්, සෙංගමාලය, උණ, ඉදිමුම්, සුදු කබර, සර්ප විෂ, උළුක්කු සහ හන්දි පැනීම් ආදි රෝගයන්ට ප්රතිකාර කිරීමට කොටදිඹුලා ශාකයේ කොල, පොතු, මුල්, ගෙඩි, ඇට, මැලියම් ආදිය භාවිතා කරයි. කොටදිඹුලා විරේචක, රුධිරය පිරිසිදුකරන, මව් කිරි වඩවන ගුණ සහිතයි.
ලේ නරක් වීම සහ ඉදිමුම් අවස්ථාවන්ට කොටදිඹුලා පොතු කෂාය දෙයි. එයම බාහිරව ගැල්වීමෙන් කුෂ්ඨ සමනය වන අතර වණ ශෝධනය සඳහා ද භාවිතා කළ හැකිය. රක්තපිත්තයට ඉදුණු ගෙඩිවල ස්වරසය යෙදිය හැකිය. ඉදුණු ගෙඩිවල යුෂ තැවරීමෙන් ගංඩමාලා ගැට සුව වෙයි. මව්වරුන්ට දරු ප්රසූතියෙන් පසු කිරි වැඩීම පිණිස ඉඳුණු ගෙඩි කෑමට දෙයි. කොටදිඹුලා ගෙඩි තම්බාගත් යුෂ පැණියක් ලෙස සකසා දීම ප්රදර රෝගයන්ට ප්රතිකාරයකි. සර්ප දෂ්ටනයකදී කොටදිඹුලා ගසෙහි බටහිර පැත්තේ උඩ සිට පහලට ගලවා ගත් පොත්ත විෂ ගමන් කීරීම වැලැක්වීම පිණිස බන්ධනියන් වශයෙන් යොදයි. සුදු කබර රෝගය සඳහා ප්රතිකාර ලෙස විහීතකාදී ක්වාතයත්, බුලු පොතු සහ කොටදිඹුලා පොතු සමව ගෙන සෑදූ ක්වාතයත් යොදයි. කොටදිඹුලා කොළවලින් සාදා ගන්නා කැඳ සර්ප විෂට, සුදුකබර රෝගයට සහ චර්ම රෝගයන්ට ගුණදායකය.
1 comments:
හොඳ වැදගත් විස්තර ඇති බ්ලොග් එකක්. මගේ බ්ලොග් පිටුවෙත් එල්ල ගන්නවා.
Post a Comment