දේශීය ඖෂධ ශාක හඳුනා ගෙන භාවිතාවන් ගැන දැනුවත් වෙමු

Wednesday, April 29, 2015

කුකුරුමාන් [Kukuruman] (Catunaregam spinosa)



කුකුරුමාන් වියළි ප්‍රදේශයන්හි මීටර් 5ක් දක්වා උසට පඳුරක් ලෙස වැවෙන කටු සහිත දේශීය ශාකයකි. තරමක් ඕවලාකාර හැඩයකින් යුක්ත සරල පත්‍ර වලයාකාර ගොනු ලෙස පිහිටා තිබේ. මෙහි හට ගන්නා පෙති පහක් හෝ හයක් සහිත සුදු පැහැති මල පරවීමේදී ක්‍රමයෙන් කහ පැහැයට හැරේ. පේර ගෙඩියට තරමක් සමාන කුකුරුමාන් ගෙඩි මදන ඵල යනුවෙන් හඳුන්වා ඇත්තේ එවා අනුභව කිරීමෙන් මත් ගතියක් ඇතිවන හෙයිනි. කුකුරුමාන් Rubiaceae කුලයට අයත් ශාකයකි. 

කුකුරුමාන් දේශීය වෙදකමේ භාවිතා කරන ප්‍රධාන වමනකාරන ඖෂධයක් ලෙස සැලකේ. ගසේ පොතුද, ගෙඩියේ පොත්ත සහ ඇටද වමනකර්ම සඳහා භාවිතා කරයි. එමෙන්ම ප්‍රතිශ්‍යා, දද, කුෂ්ඨ, ගෙඩි, වණ, වඳ භාවය, ගර්භාෂගත ඉදිමුම්, පිත අදික වීම, රත්පිත්, රක්තඅතීසාරය, උදරාබාධ, උණ, තැලීම්, සර්ප විෂ, කැස්ස, ඇදුම, කක්කල් කැස්ස, අස්ථි වේදනා, පාචනය ආදී රෝග සදහා ප්‍රතිකාර කිරීමේදී කුකුරුමාන් ශාකයේ පොතු, මල්, ගෙඩි, ඇට සහ ඇටවලින් සිඳගත් තෙල් ආදිය භාවිතා කරයි. මෙම පොතු වේදනාව සමනය කිරීම සඳහා බාහිර ආලේපයක් ලෙස යොදා ගැනේ. කුකුරුමාන් වමනකාරක, ඉදිමුම් නසන, ලේ පිරිසිදු කරන, ආර්ථවය ඇති කරවන, ගබ්සාකාරක, කුෂ්ට නාශක ආදී ගුණයන් සහිතයි. 

උදර වේදනාවට කුකුරුමාන් ගෙඩි කාඩියෙන් (විනාකිරෙන්) අඹරා පෙකනිය අවට ආලේප කරයි. අධෝගත රත්පිතට ඇට යොදා පිසගත් කිරි හෝ කිරිකැඳ බීමට දෙයි. කැසිමූස දෙකට කුකුරුමාන්, වැල්මී, එරබදු පොතු යන මේවාගේ චූර්ණය යොදා ප්‍රතිකාර කරයි. රක්තඅතීසාරයට, හිසේ වේදනාවට ප්‍රතිකාර කිරීමට කුකුරුමාන් ගෙඩියේ ලොඳ භාවිතා කරයි. කුකුරුමාන් ඇටවලින් සිඳගත් තෙල් වාත රෝගවලදී පිටතින් ආලේප කිරීමට යොදා ගනී. 

මූලාශ්‍ර_ ආයුර්වේද ඖෂධ සංග්‍රහය, ඔසුතුරු විසිතුරු කෘති සහ අන්තර්ජාලයෙන්

Share:

0 comments:

Powered by Blogger.

Followers

Recent Posts

Unordered List

Pages

Theme Support