දේශීය ඖෂධ ශාක හඳුනා ගෙන භාවිතාවන් ගැන දැනුවත් වෙමු

Monday, October 5, 2015

ගංසූරිය [Gansuriya] (Thespesia populnea)


ඇතැම් පළාත්වල සූරිය යනුවෙන්ද හඳුන්වන ගංසූරිය මීටර් 15 පමණ උසට වර්ධනය වන දේශීය ශාකයකි. කඳේ පිට පොත්ත රළු වන අතර වා සිදුරු සහිතයි. තද කොළ පැහැයෙන් යුතු සරල පත්‍ර ඒකාන්තරව පිහිටා තිබේ. පත්‍ර හැඩය අණ්ඩාකාර - හෘදයාකාර ය. සෙ.මි 12 පමණ දිගට වැඩෙන පත්‍රවල කෙලවර තියුණ උල් හැඩයක් ගනී. තනි තනිව හට ගන්නා ද්විලිංගික පුෂ්ප කහ පැහැති වන අතර පරවන විට රෝස රතු පැහැයකට හැරේ. වසර පුරා මල් දැගත හැකිය. ඵලය ගෝලාකර නොපැලෙන ස්ඵෝටිකාවකි. අණ්ඩාකාර හැඬයෙන් යුත් බීජ බූව සහිතය. සෙවණ සහ අලංකාරය සඳහා ද සිටුවිය හැකි ගංසූරිය ශාකය Malvaceae උද්භිද කුලයට අයත් ය. 

ගංසූරිය ප්‍රධාන වශයෙන් චර්ම රෝග සහ කැඩුම් බිඳුම් වෙදකමේදී භාවිතා කරයි. දද, කුෂ්ට, හොරි, ගෙඩි, වණ, තුවාල, ඉදිමුම්, අර්ශස්, උදරයෙහි වාතය එකතු වීම සහ කැඩුම් බිඳුම් වෙදකම සඳහා මෙම ශාකයේ කොළ, මුල්, මල්, ගෙඩි සහ පොතු ආදිය යොදා ගනී. ගංසූරිය කොළ සහ පොතු තැම්බූ ජලයෙන් සෙදීමෙන් තුවාල සුව වීම ඉක්මන් කරයි. යෝනි ප්‍රදාහයට පොතු තැම්බූ ජලයෙන් සේදීම ගුණය. සමේ රෝගවලදී ගංසූරිය පොතු කෂාය හෝ පොතු තැම්බූ වතුරෙන් සේදීම ප්‍රශ්ස්ථය. එමෙන්ම ගංසූරිය භාවිතා කර සාදා ගන්නා පැණිය චර්ම රෝග සඳහා යෙදිය හැකි තවත් ඖෂධයකි. කොළ පොතු වියළා කුඩුකරගත් චූර්ණය තේ වෙනුවට භාවිතා කල හැකි ඖෂධීය පානයකි. ගංසූරිය කොළ, පොතු, ගෙඩි තැම්බූ ජලය පානය කිරීමෙන් රුධිරය පිරිසිදු වේ. එය සියළු චර්ම රෝග සඳහා ගුණදායක ය. ගංසූරිය වේදනා නාශක, විෂබීජ නාශක, මුත්‍ර කාරක, විරේචක ආදී ගුණයන් සහිතයි.

තුවක්කුවල ලී මිට සෑදීමට මෙන්ම උදළු, පිහියා වැනි ගැමි කෘෂිකාර්මික උපකරණවල මිටවල් සෑදීමටත් ගංසූරියා ලීය යොදා ගනී. මෙම කොළ පලාවක් ලෙස කෑමට ගත හැකිය. දල්ල මලවා කෑමට ගැනීමෙන් පණු රෝග නැසෙන බව ගැමියන්ගේ අත්දැකීමකි. ගංසූරිය මල් හා ගෙඩි වලින් සිලක්, වූල් හා සේද රෙදි සඳහා යෙදිය හැකි ඩයි වර්ග නිපදවයි. 

මූලාශ්‍ර_ ඖෂධීය ශාක සංග්‍රහය සහ අන්තර්ජාලයෙන් 
Share:

2 comments:

Unknown said...

පින්තූර ටිකක් එවන්න පුලුවන්ද

Anonymous said...

Best

Powered by Blogger.

Followers

Recent Posts

Unordered List

Pages

Theme Support