දේශීය ඖෂධ ශාක හඳුනා ගෙන භාවිතාවන් ගැන දැනුවත් වෙමු

Friday, June 5, 2015

සාදික්කා [Sadikka] (Myristica fragrans)


සාදික්කා 19 වන සියවසේදී පමණ අප රටට හඳුන්වාදුන්, ඉන්දුනීසියාව මව්බිම කරගත් ශාකයකි. ලංකාවේදී එය බොහෝ විට මධ්‍යම පළාත තුල පමණක් දක්නට ලැබේ. සාදික්කා ශාකයක් මීටර් 10 -18 පමණ උසකට වර්ධනය වන අතර ඇතැම් විට මීටර් 20 ද ඉක්මවා වර්ධය වන අවස්ථාද ඇත. මෙහි සරල පත්‍ර අඳුරු කොළ පැහැයෙන් යුක්ත වන අතර දිළිසෙන සුලුය. ඔවලාකාර හැඬයෙන් යුත් ඵලයක විශ්කම්භය සෙ.මි. 6 පමණ වේ. මාංසල බවකින් යුතු සාදික්කා ගෙඩියක් තුල  2.5 සෙ.මි. පමණ විශ්කම්භයක් සහිත ඒක් බීජයක් තිබේ. බීජය වටා, එයට තදින් බැඳුන දැලක් ආකාරයෙන් යුත් රතු පැහැති ව්‍යුහය වසාවාසිය යනුවෙන් හඳුන්වයි. සාදික්කා Myristicaceae කුලයට අයත් ශාකයකි.

සාදික්කා මෙරටට විදේශ විනිමය ලබාදෙන ප්‍රධාන සුළුඅපනයන භෝගයකි. මෙහි වසාවාසිය සහ බීජය තුල පිහිටා ඇති මදය ආර්ථික වටිනාකමකින් යුක්ත ය. විශේෂයෙන් විවිධ රසකාරක වර්ග සෑදීම සඳහා මේවා භාවිතයට ගනී. එමෙන්ම  විලවුන් වර්ග, සබන් වර්ග, ආලේපන ආදිය නිශ්පාදනයේදී‍ වසාවාසි සහ සාදික්කා මදය මගින් නිස්සාරණය කර ගන්නා තෙල් භාවිතා කරයි. සාදික්කා ලෙලිවලින් ජෑම් සහ බීම වර්ග නිශ්පාදනය කළ හැකිය.

උදරයෙහි වාතය එකතු වීම, ඔක්කාරය, වමනය, පාචනය, කුසගිනි මදිකම, අජීර්ණය, මුඛ රෝග, පීනස, ඉක්කා, ඇදුම ආදී රෝග අවස්ථා සඳහා ප්‍රතිකාර කිරීමට සාදික්කා මදය භාවිතා කරයි. එමෙන්ම පිලිකා, වකුගඩු රෝග, නින්ද නොයාම, ඔසප් දෝෂ, වේදනාව සමනය කිරීම ආදිය සදහා ද විවිධ රටවල ජනයා සාදික්කා භාවිතා කර ඇත. අජීර්ණය සෑදී මල බුරුලෙන් පිටවන විට සාදික්කා මදයක සුළු ප්‍රමාණයක් දෙහි ඇඹුලෙන් හෝ ලුණු වතුරින් උරච්චිකර පානය කිරීම ප්‍රශස්ථ ප්‍රතිකාරයකි. එය වමනය, බඩේරුජා, පණු රෝග ආදියටද ගුණදායකය. සාදික්කා විෂබීජයන්ට  සහ පිලිකා සෛලවලට ප්‍රතිවිරොධී ගුණ දක්වයි. රුධිර පීඩනය පාලනය කිරීමට උපකාරී වේ. සාදික්කා අධි මාත්‍රාව විෂ සහිතය. එයින් මරණය පවා සිදු විය හැකිය. 

මූලාශ්‍ර_ අන්තර්ජාලයෙන් 

Share:

0 comments:

Blog Archive

Powered by Blogger.

Followers

Blog Archive

Recent Posts

Unordered List

Pages

Theme Support