ඖෂධීය වටිනාකම
සංස්කෘත වෛද්ය ග්රන්ථවල ඉඳි හඳුන්වා දී ඇත්තේ "ඛර්ජුරී", "ඛර්ජුරිකා" යන නම් වලිනි. ඒවායෙහි රාජ ඛර්ජුරී, දීප්යා ඛර්ජුරී, මධූ ඛර්ජුරී හා භූමි ඛර්ජුරී යයි ප්රභේද හතරක් දැක්වේ. ලංකාවේ වැවෙන ඉඳි ගස භූමි ඛර්ජුරී ප්රභේදයට අයත්ය. ඉන්දියාවේ ඉඳි ප්රභේද හතක් පමණ ඇත. පොදුවේ ගත් කල සියලුම ඉඳි වර්ග මිහිරිය, බරය, සිහිල්ය. ලේ පිත් සමනය කරයි. විෂ පහ කරයි. සිරුර පෘෂ්ටිමත් කරයි. හෘදයට හිතකරයි. ශක්ති වර්ධකය, ගත සන්තර්පනය කරයි. ධාතු ශක්තිය වඩවයි. අධික දාහය සහ පිත සමනය කරයි.
ඉක්කාව, රත්පිත, පෙනහලු රෝග හා දැවිලි ආදී රෝගාබාධ සමනය කරනු පිණිස වෙනත් ඖෂධ සමග ඉඳි යුෂ, ඉඳි බඩ හා ඉඳි ඵල යොදනු ලැබේ. ඉඳි ගසෙන් ලබාගන්නා රා මුත්රකාරකය. සර්ප විෂෙන් මූර්ජා වූවන් බහා ලීමට පිළියෙළ කෙරෙන බෙහෙත් ඔරුවට, නාග, පොලොං, මී හා ජයපාල විෂ පහ කිරීමට, සියලු වස විෂ පහ කිරීමට හා බිඳුණු තැන් සන්ධි ගැන්වීමට යොදන ඖෂධ වලට මෙරට වැවෙන ඉඳි ශාකයේ බොඩ ගනු ලැබේ. සෙංගමාලය වැනි රෝගවලදී ඉඳි බොඩ කැඳ දීමෙන් සුවය ඉක්මන් වෙයි.
ශාක ලෝකය සහ ශ්රී ලංකාවේ ඖෂධීය ශාක කෘතිය ඇසුරිනි
සරත් රණවීර සහ රේඛා රණවීර
2 comments:
👍
Superb
Post a Comment